Od ziarna do stołu

Niewielu z nas mieszka w gospodarstwach rolnych lub uprawia własną żywność, ale to nie znaczy, że musimy polegać na rynkach na wszystko, co jemy. Niezależnie od tego, czy mamy ziemię do uprawy gleby i sadzenia ogrodu, czy tylko balkon lub patio, możemy uprawiać warzywa. Jeśli w naszym życiu są dzieci, uprawa warzyw staje się cenną nauką i niezapomnianym doświadczeniem. Uprawianie własnych warzyw zachęca do zdrowszego odżywiania, pozwala nam na uprawę ekologiczną i oszczędza pieniądze.

 

Rozważmy letni faworyt: pomidory uprawiane w domu. Pyszne i łatwe do jedzenia, pomidory koktajlowe wymagają co najmniej sześciu godzin słońca dziennie - im więcej, tym lepiej - i dobrze rosną w pojemnikach. Można je uprawiać w każdym dobrze odsączającym pojemniku o pojemności pięciu galonów. Pięć galonów wiadro z otworami wywierconymi w dnie działa. Więc nie garnki i donice, miękkie tkaniny Smart Pots i samo nawadniania pudełka ziemi.

Start z nasion jest bardziej ekonomiczny i lepiej pokazuje proces wzrostu, jednak rośliny startowe mogą być sadzone później i produkować szybciej.

Oszczędności od początku przez re-purposing wiadro pięć galonów. Odpowiedni drenaż jest niezbędny. Wywiercić otwory w dnie, dodać warstwę kamienia, wlać komercyjnych gleby doniczkowej i wymieszać w powolnym uwalnianiu nawozu organicznego. To eliminuje potrzebę karmienia przez cały sezon wegetacyjny.

Aby uzyskać zdrowsze, silniejsze rośliny pomidora, wykopać dziurę wystarczająco głęboko, aby pokryć większość rośliny i usunąć wszystkie liście poniżej linii gleby przed sadzeniem. FYI: większość warzyw rośnie najlepiej, gdy ich korzenie znajdują się pod glebą.

Utrzymuj glebę wilgotną, nigdy mokrą. W przypadku uprawy na patio lub balkonie, umieść pojemnik pod wiadrem, aby przechwycić spływającą wodę.