Pachnie smacznie

Zapach i smak to zmysły ściśle powiązane. Być może to wyjaśnia wyrażenie pachnie pysznie. Zapach jest funkcją nerwów węchowych. Smak jest wynikiem reakcji chemicznej zachodzącej w jamie ustnej.

 

Percepcja smakowa - postrzeganie smaku - jest wielozmysłowa, łączy w sobie wzrok, zapach, smak i teksturę. Pomyśl o tym, jak reagujemy na jedzenie. Najbardziej pozytywnie reagujemy na jedzenie, które wygląda, pachnie, smakuje i jest przyjemne w ustach, odrzucając te, które obrażają jedną lub więcej naszych preferencji sensorycznych. Jak często słyszałeś, że coś smakuje lepiej niż pachnie lub wygląda lepiej niż smakuje? Jesteśmy wyjątkowi w naszych preferencjach i w naszej zdolności do wyjścia poza zmysłowe zastrzeżenia. Niektórzy z nas są bardziej odważni niż inni w tym, co są skłonni jeść i pić.

Zapach i smak, podobnie jak wzrok i słuch, to tak ważne słowa zmysłowe, że każde z nich nabrało znaczenia wykraczającego poza fizyczną percepcję. Pomyśl o zapachu jako o instynkcie, intuicji lub podejrzeniu. Wąchanie szczura częściej oznacza podejrzenie oszustwa niż wykrycie zapachu.

Zastanów się, jak używamy smaku, by wyrazić nasze upodobania i niechęć do czegoś więcej niż tylko do smaku jedzenia. Coś może nam się podobać, jak "smak sukcesu" lub nie podobać się wcale, jak "straciłem apetyt na szybkie samochody" lub ten film "pozostawił niesmak w moich ustach". Ludzie z dobrym gustem są postrzegani jako wymagający. Dobre zachowanie w sytuacjach towarzyskich również świadczy o dobrym guście. Ale rozważ to: ktoś, kto ma dobry gust muzyczny, a na koncert przychodzi nago, byłby "w złym guście".

Poświęć czas na wąchanie róż jest zaproszeniem do rozkoszowania się zapachem róż i napomnieniem, by dać sobie czas na delektowanie się przyjemnymi doświadczeniami. Wykorzystajmy wszystkie nasze zmysły i w pełni doświadczmy naszego otoczenia.