Niesamowity przepis na batoniki zbożowe, które możesz zrobić razem z dziećmi.

Niech dzieci zrobią sobie przerwę od elektroniki i uwolnią swoją wiedzę kulinarną dzięki temu zabawnemu i prostemu pomysłowi! Ten szybki i łatwy przepis na batoniki zbożowe jest wspaniały zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. I jest to idealny przepis do zrobienia razem z Twoimi pociechami. Zrób je jako zwykłe batoniki zbożowe z masłem orzechowym lub skorzystaj z jednej z wielu propozycji modyfikacji, aby uczynić je niepowtarzalnie Twoimi.

Przepis na niewiarygodne batoniki zbożowe do zrobienia z Twoimi maluchami!

Zaraz po narodzinach mojej córki, domowej roboty batoniki zbożowe były moim wybawieniem. Jako świeżo upieczona mama karmiąca piersią, byłam głodna przez cały czas! A pomiędzy wszystkimi zmianami pieluszek, ciągłymi karmieniami i ogólnym brakiem snu, ledwo znajdowałam czas na jedzenie pełnych posiłków; nie wspominając już o gotowaniu czegokolwiek.

Ale batoniki zbożowe są szybkie i łatwe do zrobienia, i można je łatwo podjadać - nawet podczas karmienia. Teraz, gdy moje dziecko jest już przedszkolakiem, mogę dzielić się z nią moimi wspaniałymi, zdrowymi batonikami zbożowymi. A ona uwielbia robić je razem ze mną.

Tak, to naprawdę łatwy przepis nie tylko odpowiedni dla dzieci, ale również fantastyczny do zrobienia razem z nimi.

Jak zrobić batonik zbożowy?

Istnieją zasadniczo dwie części tego zdrowego przepisu na batony zbożowe.

Po pierwsze, baza zbożowa: Używam szybkich płatków owsianych dla serdeczności i dmuchanych płatków ryżowych jako lżejszej przewiewnej równowagi. Po drugie, "˜glue", który trzyma płatki razem: Używam naturalnego masła orzechowego i miodu jako naturalnego słodzika.

Zanim dodam masło orzechowe, gotuję miód na kuchence razem z olejem kokosowym przez co najmniej minutę. W ten sposób słodzik nieco się redukuje i sprawia, że reszta składników staje się bardziej kleista. Te dwie części przepisu zostają połączone, a następnie wyciśnięte do wyłożonej papierem do pieczenia formy. A ponieważ są to batoniki zbożowe bez pieczenia, muszą tylko trochę poleżeć w zamrażarce, aby się ustabilizowały. Wtedy są gotowe do pokrojenia w paski.

Pomysły na substytucje dla tych domowych batonów zbożowych

Zboże:

Użyłem puffed płatki ryżowe, ale każdy rodzaj (airy) płatki śniadaniowe puffed ziarna powinny pracować równie dobrze. Spróbuj puffed quinoa, proso, a nawet amarantus dla starożytnego skrętu ziarna.

Masło orzechowe:

Lubię używać naturalnego masła orzechowego, które jest niczym innym jak prażonymi orzeszkami ziemnymi i odrobiną soli morskiej. Można również zastąpić każdy inny rodzaj masła orzechowego jak masło migdałowe lub masło z orzechów nerkowca.

Jeśli alergia na orzechy jest problemem, można zastąpić je masłem z nasion, takim jak SunButter. W takim przypadku batony mogą być również dostarczane do szkół i przedszkoli, w których nie ma orzechów.

Słodzik:

Moim ulubionym naturalnym słodzikiem do użycia w tym przepisie na batony zbożowe z płatkami owsianymi jest miód. Uważam, że to daje najlepszą konsystencję i smak. Ale syrop klonowy i nektar z agawy są odpowiednie wegańskie substytuty, które również działają dobrze.

Smak: Wariacje:

Ten przepis na batonik zbożowy może być tak prosty lub wymyślny, jak tylko chcesz.

Bez żadnych dodatków, jest to pyszny i łatwy przepis na batoniki zbożowe z masłem orzechowym składający się z 5 składników (nie liczę soli morskiej i ekstraktu waniliowego, które uważam za zszywki do spiżarni). Ale jeśli czujesz się kreatywny, możesz dodać cokolwiek, czego pragnie twoje serce lub co masz pod ręką.

Batoniki zbożowe z wiórkami czekoladowymi

Moją ulubioną i najłatwiejszą wariacją smakową jest wrzucenie wiórków ciemnej czekolady. Przepis może pomieścić około 1/4-1/3 filiżanki dodanych wiórków czekoladowych. Dodaję wiórki czekoladowe po połączeniu płatków zbożowych z mieszanką masła orzechowego. I po tym jak pozwolę mieszance trochę ostygnąć. W przeciwnym razie, wiórki czekoladowe rozpuszczą się i rozsypią po całym cieście.

Aby uzyskać inny zdrowszy faworyt czekoladowych chipsów, wypróbuj mój przepis na czekoladowe ciasteczka orkiszowe.

Batoniki zbożowe Superfood

Aby uczynić te zdrowe batoniki zbożowe jeszcze bardziej niesamowitymi, lubię je również wzbogacać o superfoods, takie jak suszona żurawina, serca konopi i nasiona chia. Te dwa ostatnie są również świetne, aby nadać batonom zdrowy proteinowy cios bez potrzeby stosowania przetworzonych proszków proteinowych.

Nie odmierzam dokładnie dodatków i nie wprowadzam żadnych poprawek do podstawowego przepisu. Tak długo, jak pozostanę gdzieś w okolicach 1/4 -1/2 szklanki dodatkowych składników, mieszanka masła orzechowego będzie nadal w stanie utrzymać wszystko razem dobrze.

Inne suszone owoce i nasiona, które uważam za superfoods i również sprawiają, że świetne dodatki obejmują:

  • suszone borówki
  • jagody goji
  • liofilizowane truskawki
  • nasiona lnu
  • rozdrobniony kokos
  • dynie

Jak Przechowywać Te Zdrowe Batoniki Zbożowe:

Ponieważ są to zdrowsze bary wykonane bez żadnych cukrów rafinowanych lub syropu kukurydzianego, polecam przechowywanie ich w lodówce w szczelnym pojemniku. W ten sposób trzymają się razem najlepiej i powinny pozostać świeże przez co najmniej tydzień.

Przepis na batonik zbożowy z masłem orzechowym:

Porcje: 20 batonów

Czas przygotowania: 5 minut

Czas chłodzenia: 30 minut

  • 3 filiżanki szybkich płatków owsianych
  • 3 filiżanki ptysiowych płatków ryżowych
  • 3/4 szklanki płynnego naturalnego słodzika (miód, syrop klonowy, nektar z agawy)
  • 2 łyżki stołowe oleju kokosowego
  • 1 filiżanka naturalnego masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej

opcjonalne dodatki: wiórki czekoladowe, suszone owoce, orzechy, nasiona

  1. Wyłóż patelnię o wymiarach 9×13 papierem pergaminowym lub matą do pieczenia wielokrotnego użytku. Każdy zwis będzie znacznie ułatwiał wyjmowanie z patelni.
  2. W dużej misce połącz płatki owsiane i płatki z ryżu ptysiowego wraz z opcjonalnymi dodatkami, które lubisz (ale wiórki czekoladowe dodaj dopiero później).
  3. W małym rondelku rozpuść olej kokosowy i płynny słodzik na średnio-niskim ogniu. Gdy zacznie bulgotać, zmniejsz temperaturę do niskiej i gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 1 minutę.
  4. Następnie dodaj masło orzechowe, ekstrakt waniliowy i sól. Wymieszaj, aby się rozpuściło i połączyło.
  5. Wlać płynną mieszankę do suchych płatków i wymieszać, aż wszystkie płatki zostaną dobrze pokryte.
  6. Przełożyć do przygotowanej formy do pieczenia i mocno docisnąć mieszankę zbożową do rogów. Użyj miarki lub szklanki z płaskim dnem, aby wyrównać powierzchnię.
  7. Zamroź batoniki na co najmniej 30 minut, aby zastygły. Następnie wyjąć z formy i pokroić na 20 równych batonów. Przechowuj w lodówce.

Uwaga: Możesz również przeciąć przepis na pół, aby uzyskać mniejszą porcję. W tym przypadku użyj kwadratowej patelni 8×8.

You might also enjoy

Pokarmy o wysokiej zawartości błonnika, którymi możesz karmić swojego malucha

Zrób własne jedzenie dla dziecka

4 kroki do lepszych wyborów żywieniowych dla dzieci

Pin for later - Niesamowity przepis na batoniki zbożowe do zrobienia z Twoimi maluchami.