Chipsy z jarmużu dla dzieci

Nasza przyjaciółka (i ulubiona ciocia wszystkich) ma kolejny przepis, którym chce się podzielić. Tym razem jest to danie dodatkowe, które na pewno doda Ci super mocy: chipsy z jarmużu! Holden, lat 5, i ja możemy zjeść całą porcję sami. Szkoda, że trzyletni Milo nie chce ich tknąć.

W moich licznych podróżach do nauki o dobrym odżywianiu, jest jedna żywność, która pojawia się w kółko: jarmuż. Jest to dosłownie jeden z najzdrowszych warzyw tam, pakowane z prawie każdego żywienia buzzword mogę myśleć o teraz, jak przeciwutleniacze, przeciwzapalne, fitonutrients i omega-3s. Wykazano, że zapobiega rakowi, spowalnia utratę pamięci, wspomaga trawienie i wiele innych.

Więc prawdopodobnie chcesz dostać trochę w diecie dla Ciebie, Twoich dzieci, Twojego partnera, i tak dalej, więc możesz żyć długo i być mądry, zdrowy i dobrze wyglądający, prawda? Ale trudno ci sprzedać stos oślizgłych zielonych rzeczy na talerzu w porze kolacji, tak? Wejdź do magicznego świata chipsów z jarmużu.

Nie cieszyłem się moje run-ins z kupionych w sklepie chipsy jarmużu, więc w końcu po prostu zrobić własne w domu i to było zaskakująco łatwe. Okazały się pyszne, a co najlepsze, sprawiły, że czułem się szalenie cnotliwy za przekąskę, która jest w zasadzie wielką kupą wysuszonego jarmużu. Jestem zaskoczony, że moje ciało nie odrzuciło stężenia witamin, minerałów i przeciwutleniaczy z konsumpcji całego pęczka jarmużu za jednym posiedzeniem. Chipsy wychodzą cudownie cienkie jak papier i chrupiące, więc kiedy już zaczniesz je jeść, może być trudno przestać. Piękne jest to, że są one wykonane z jarmużu, więc naprawdę powinieneś zjeść ich całą masę! Wygrana wygrana wygrana wygrana!

Ze względu na chrupiącą teksturę, fajny kolor i estetykę kształtu, a także zależną od chipów nazwę, udało mi się również nakłonić małe dzieci do ich zjedzenia. Dzieci jedzące JARMUŻ. Nie próbowałem nawet jarmużu, dopóki nie skończyłem 31 lat, a w rzeczywistości nie sądzę nawet, że wiedziałem, co to jest. Znałem faceta o imieniu Kale w liceum, ale nie sądzę nawet, że wiedział, że został nazwany po pożywnej ciemnej zieleni liściastej. Dzieci w dzisiejszych czasach są o wiele bardziej światowe!!!

Jeśli jesteś nowicjuszem w dziedzinie jarmużu, możesz zauważyć, że Twój lokalny sklep lub rynek rolniczy oferuje różne rodzaje jarmużu. W przypadku chipsów jarmużowych nie ma znaczenia, jakiego rodzaju użyjesz, o ile nie jest to jarmuż ozdobny. Niektóre z najczęściej spotykanych odmian jarmużu to Russian Red, Tuscan, Dinosaur i Lacinato.

Przepis: Chipsy z jarmużu
robi około 25-30 dużych chipsów

Składniki:

  • 12-15 całych liści jarmużu, dobrze opłukanych i osuszonych papierowymi ręcznikami
  • Około łyżki stołowej oliwy z oliwek
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Przygotuj blachę do ciasteczek z papierem pergaminowym, aby zaoszczędzić na późniejszym myciu.
  2. Rozerwij lub przetnij liście jarmużu wzdłuż twardej, środkowej łodygi po obu stronach. Powinno to dać Ci 2 lub 3 kawałki jarmużu z każdego liścia, w zależności od tego, jak poszarpałeś. Nie ma znaczenia, czy będą to kawałki różnej wielkości, o ile twarda środkowa część zostanie usunięta. Wyrzuć środkowe żeberka (to znaczy, kompostuj je, Heather może nimi karmić swoje kurczaki?) i włóż pozbawione żeberek kawałki jarmużu do miski.
  3. Dodaj około łyżki oliwy z oliwek (możesz użyć mniej lub więcej w zależności od upodobań) i wrzuć liście do oliwy rękoma, aby je pokryć. Dodaj szczyptę soli do smaku i ponownie wymieszaj. Ułóż chipsy jarmużowe na patelni w jednej warstwie. Mogą się stykać, ale nie mogą na siebie zachodzić. (W zależności od wielkości patelni i liści, możesz potrzebować drugiej patelni lub smażyć je w dwóch partiach na tej samej patelni).
  4. Piec w piekarniku przez około 20-30 minut, aż będą chrupiące, ale nie brązowe. Pozostawić na kilka minut do ostygnięcia, a następnie jeść.

Ponieważ chipsy z jarmużu są tak delikatne, nie podróżują zbyt dobrze, ale jeśli musisz je przewieźć, ułóż je płasko w pojemniku, który jest wyściełany od spodu zwiniętym ręcznikiem papierowym.

Czy próbowałeś podawać swoim dzieciom chipsy z jarmużu? Jak poszło?